Безработицата в ЕС през август остава 9.6%

employmentБезработицата в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната запазва своите нива през последните четири месеца, като сред страните приели еврото през август тя е 10.1%, а в целия съюз е 9.6%, показват данните от Евростат. На годишна база ЕС и еврозоната отчитат ръст от 0.4% през август 2010 г. спрямо същия месец предходната година. Най-ниските нива са отчетени в Австрия (4.3%) и Холандия (4.5%), докато най-високите са в Испания (20.5%) и балтийските държави. България отчита през периода юни-август стабилно ниво от 10.1%, но увеличението на годишна база за август е от 7% за миналата година на 10.1% за 2010 г. Така страната ни е на трето място по растеж на годишна база, като пред нас са само Литва и Естония, които обаче водят статистика само на тримесечна база. Годишното нарастване при тях за второто тримесечие е от 13.5 на 18.6% за Естония и 13.5 на 18.2% за Литва.

На годишна база спад в безработицата има в седем страни от ЕС, докато при останалите има отчетен ръст. Най-силно понижение отчита Малта от 7.2% на 6.2%, след нея са Австрия и Германия.

Около една пета от хората под 25 години са без работа в Европа, но вече втори пореден месец този показател отчита понижение на месечна база, показват още данните от Евростат.

Вход за клиенти

Кратка анкетка

Бизнесът е по-добре през:

Валутни курсове

Конвертор на валути в реално време. Обменните курсове се актуализират на всеки 30 минути!
Сума:
От валута:
Във валута:

Кой е в сайта

В момента има 13 посетителя в сайта